Letovanje

DOPOLNILNI PROGRAMI

KONTAKT

Društvo Novi Paradoks
Ižanska cesta 2a, 1000 Ljubljana
Telefon: 01 422 85 61
E-pošta: info@novi-paradoks.si

Delovni čas:
pon – pet od 08.00 do 16.00

DONIRAJ

Zakaj ne bi pomagali osebam v stiski in donirali del dohodnine Društvu Novi Paradoks. Klikni na spodnji gumb …

podporniki društva

POSTANI ČLAN DRUŠTVA

Pridruži se društvu Novi Paradoks, klikni na spodnji gumb …

Aktivnosti za prosti čas, letovanje uporabnikov in športne aktivnosti.

Letovanje uporabnikov

Osebe z dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju praviloma ne morejo z lastnimi sredstvi preživeti počitnic. Društvo Novi Paradoks vsako leto organizira letovanje uporabnikov na morju, ki je skupek različnih dejavnosti, tako športnih in rekreacijskih, kulturnih in glasbenih, ter priložnost medsebojnega druženja tudi z uporabniki drugih stanovanjskih skupin in z uporabniki programov drugih organizacij ter njihovih svojcev.

Osnovni namen dejavnosti je poleg spremembe okolja tudi popestritev vsakdanjika ljudem, ki so zaradi narave svoje bolezni in skromnih finančnih zmožnosti omejeni pri uresničevanju svojih želja in jim vsaj občasno omogočiti, da se lahko izenačijo z zdravimi ljudmi in v njih vzbujati občutek pripadnosti širši skupnosti. Cilji programa so krepitev samopodobe, varstvo duševnega zdravja, krepitev psihosocialnih spretnosti in sposobnosti. Letovanje ima predvsem terapevtski namen, da iz preseganja razlogov, kot so stigma, revščina in nizka samopodoba, po možnosti preživijo krajši čas na počitnicah izven svojega prebivališča in izven skupinskih počitniških kapacitet, ki še dodatno stigmatizirajo že tako socialno izključeno skupino ljudi.

Namen programa je tudi vključevanje oseb, ki niso uporabniki programov Društva Novi Paradoks in njihovih svojcev, ki se letovanj in planinarjenja udeležujejo, kot prostovoljci. Vključitev v letovanje s strani zunanjih oseb se vrednoti kot vstopna točka za vključevanje v ostale programe društva.

  • V okvir dejavnosti sodi tudi organizacija enodnevnih in večdnevnih izletov po Sloveniji in tujini, organiziranje obiskov ostalih enot programov društva, pohodov, taborov in organizacijo piknikov za uporabnike, svojce in prostovoljce društva.
  • kulturne aktivnosti, ki se nanašajo na oglede razstav, gledaliških in kino predstav, obiskov glasbenih koncertov itd.,

Športne aktivnosti

V programu stanovanjskih skupin in ostalih dejavnostih društva, je ena od nalog strokovnih delavcev tudi motiviranje uporabnikov za izvajanje športnih aktivnostih in razvijanje zdravega življenjskega sloga. V aktivnosti so vključeni tudi uporabniki iz rehabilitacijskega oddelka PK Ljubljana Polje, uporabniki drugih sorodnih organizacij in uporabniki, ki niso vključeni v noben drug program društva.

– Uporabniki imajo na voljo plavanje v zimskem bazenu Tivoli enkrat tedensko od septembra do junija.

– V poletnem času je organizirano kopanje in organizirano plavanje v letnem bazenu.

– Organiziramo vadbo in turnir v malem nogometu.

– Najem igrišča za mini golf in balinanje v poletnem času vsaj enkrat mesečno.

– Omogočamo obisk fitnes centrov v skladu z potrebami uporabnikov in možnostjo društva da to aktivnost sofinancira.

– Spodbujamo organiziran tek in pohodništvo.

– Najem koles in varnostne opreme za organizirano kolesarjenje.

Vsaj dvakrat letno organiziramo zdravniško kontrolo stopnje holesterola in sladkorja v krvi za vse naše uporabnike v zdravstvenih domovih ter vključujemo uporabnike s prekomerno telesno težo v delavnice zdrave prehrane in primernega prehranjevanja.