Aktualno

Medgeneracijsko sodelovanje Društva Novi Paradoks z vrtcem Kobacaj in DSO Grosuplje

Datum objave:

20.03.2024

V okviru aktivnosti za preventivo in ozaveščanje o pomenu duševnega zdravja v skupnosti smo letos v Društvu Novi Paradoks-enota Šmarje-Sap dali poudarek na medgeneracijsko sodelovanje z namenom zmanjševanja stigmatizacije.

Povezali smo se z vzgojiteljico gospo Valentino Cvek Humski iz vrtca Kobacaj Grosuplje in izvedli skupno ustvarjalno delavnico z našimi uporabniki. Skupina 22-ih otrok skupaj s tremi vzgojiteljicami nas je obiskala v naši stanovanjski skupini. V kratkem času smo izdelali kar 104 voščilnice. Pri samem izdelovanju nas je vodila prijetna misel na oskrbovance doma starejših občanov Grosuplje, za katere smo praznične voščilnice tudi izdelovali. Pomembno pri tem se nam zdi, da se otroci na prijeten in sproščen način spoznavajo tudi s starejšo generacijo in z osebami z različno oviranostjo. Naši stanovalci so imeli priložnost doživeti otroško igrivost in kreativnost.

Poleg ustvarjalne delavnice in aktivnega sprehoda z najmlajšimi smo izvedli še nekaj informativnih ogledov drugih organizacij, da smo naše uporabnike seznanili in jim pobliže predstavili bivanje v DSO in SVZ. Najprej smo se odpravili v Dom starejših občanov Grosuplje. Tam nas je zelo prijazno sprejela gospa Jožica Kralj, vodja delovne terapije. Z velikim veseljem smo ji predali velikonočne voščilnice, ki so jih nato razdelili med stanovalce doma. Večina  naših stanovalcev še nikoli ni bila v domu starejših občanov. Gospa Kralj nas je popeljala po oddelkih doma. Prišli smo ravno v času, ko so se odvijale razne aktivnosti: izdelava velikonočnih pirhov in potice ter telovadba. Nato nas je gospa Kralj  povabila v prostor, kjer smo poklepetali in čas izkoristili za vprašanja, ki so se nam porodila ob ogledu doma.

Zapisala: Maja Pajk

Deli ta prispevek na socialnih omrežjih